Varjú Zoltán

Délibáb virtuális művészeti lap 2018. Ötödik évad/2. szám.

Valahol Magyarországon
avagy - tragikomédia az élet színpadára írva.

     Telefonban: - Jó estét Kívánok, Balesetet szeretnék bejelenteni! - Hitetlen Tamás vagyok, Bivalybüdösbütykösről. A szomszéd Marikanéni, nagyot esett a jobboldalára, innen látom szegényt az emeletről.
     A vonal másik végén, a diszpécser: - Az eset oka? Esett, vagy ugrott? Esetleg lökték? Sérülés súlyossága? Sérülés pontos helye? Érintett személyek száma? Anyja neve, TAJ száma? ...miért született a világra?
     Telefonban: - Kérem, én itt lakok Bivalybüdösbütykösön, a Valahol városrészben, a Péntek 13. utca, 2018-as szám alatt. Marikanéni, meg itt fekszik előttünk. Ahogy láttam esett, bár volt némi zavaró eset is az esetben, miközben elesett. Tudni illik, két fiatal kopaszra nyírt figura, éppen segíteni próbált Marikanéninek, ahogy egyikük a kabátjába nyúlva kísérte-tolta hátulról, míg a másik, előröl igyekezett a táskájánál fogva húzni. Talán az egyensúlyában próbálták megtartani, de ez nem sikerülhetett, mivel Marikanéni, aki amúgy gyengén látó, a hátulról Őt kísérőnek a lábában megbotlott, aki éppen lépés közben, Marikanéni lába elé rakta a jobb lábát. Ők nagyon siethettek valahová, mert futtában távoztak a helyszínről és Marikanéni kabátja, meg a táskája is náluk maradt. Sajnos senki sem segít neki, a két baloldalamon lakó szomszédom, a Haragszomrád Feri és a Hollandiából hazatelepült Van Dógom is, az imént lépett át rajta. Jaj szegény. Mit tegyek?
     Közben a diszpécser: Értem, kapcsolom a mentőket, Dr. Hazafi Sándort és csapatát a baleseti osztály jobboldalán. - Halk kattogást és egyre erősödő búgást követően...:
     Jó napot, itt a mentők baleseti jobb, Dr. Hazafi és csapata; - A sorszáma 1-es, szólítani fogjuk hamarosan, amint Ön lesz a "soros". - néhány perc múlva:
     - Miben segíthetek? Felhívom a figyelmét, hogy a migránsokat és a menekülteket, jobb oldali sérülés esetén a civil szervezetek látják el! (Jó tanáccsal.) Nyugodjon meg, profik vagyunk, akárcsak a piros hetes; Mi mindent viszünk! - A beteg helyzete és státusza?
     Telefonban: - Marikanéni a jobboldalára esett, de a helyzete instabil, amint látom a zöldpárti Harmatos Piroska, most húzta félre, a hajánál fogva az úttestről Marikanénit az útpadkára, mert közben a férje, Duhaj Pista átment a lábain szegénynek a nem olyan régen kapott, pártfinanszírozású terepjárójával. Úgy látom arccal a sárban fekszik, lehet az arca is megsérült, amikor Piroska a padkára húzta.
     Mentők, baleseti jobb, Dr. Hazafi és csapata: - Kérem szépen, ez tiszta naturalizmus, nem a mi osztályunkra tartozik! Nyugodjon meg, senkit sem hagyunk az Út szélén. Visszakapcsolom a diszpécserhez.
     Telefonban: - Várjon kérem a.... - a vonal megszakad, egyre hangosabb búgást követően, kapcsolják a diszpécsert.
     Diszpécser: - Tessék várni! Kapcsolom a mentőknél, Dr. Világvége Ödönt és csapatát a baleseti osztály zöldoldalán!
     Jó napot, itt a mentők baleseti zöld, Dr. Világvége és csapata; - A sorszáma 1-es, szólítani fogjuk hamarosan, amint a homokórája lejár. - röpke negyedóra múlva:
     - Miben segíthetek? Felhívom a figyelmét, hogy a kórtörténethez, szíveskedjék öt példányban csatolni, a tárgyhoz tartozó esettanulmányokat, a várható következmények környezeti hatástanulmányait és annak teljeskörű technológiai dokumentációját, illetve ennek az ellenkezőjéről szóló értekezéseket egyaránt! Talajmintavételi laborjegyzőkönyveket, kizárólag negyven hatósági tanú által ellenjegyezve fogadunk el, amennyiben ezt nem tudják csatolni, úgy ezen esetben a kivizsgálás, ismeretlen időintervallumban eltolódik és automatikusan a várólisták legvégére kerül. Megértésüket halálozási sorrendben köszönjük meg, gyásztáviratok e-mailben továbbított változatában. - A beteg helyzete és státusza?
     Telefonban: - Marikanéni a jobb oldalára esett, majd a zöldpárti Piroska a hajánál fogva, az úttest melletti útpadkára húzta, miután a férje átment a lábain, a pártfinanszirozású terepjárójával. De várjon csak, ahogy jobban elnézem, éppen most fordult a bal oldalára. Rettenetesen néz ki, az egész arca merő sár és az arcán a sérülésekből vér szivárog. A lábai is eltörhettek, mert innen az ablakból úgy látom, hogy természetellenes pózban a teste alá vannak csavarodva az alsó végtagjai. Ráadásul a jobb oldalán, több helyütt leszakadt róla a ruha az esésnek köszönhetően és alatta kilátszanak a sérülései. Jaj szegény, mit tegyek? Én itt lakok Bivalybüdösbütykösön a világ végén és.... Mentők, baleseti zöld, Dr. Világvége és csapata: - Kérem szépen, ne is folytassa, mert a bal oldalon fekvő és elfekvő betegek, nem a mi osztályunkra tartoznak! Visszakapcsolom a diszpécserhez.
Telefonban: - Várjon kérem a... - a vonal megszakad, egyre hangosabb búgást követően, kapcsolják a diszpécsert.
     Diszpécser: - Tessék várni! Kapcsolom a mentőknél, Dr. Proletár Ibolyát és csapatát a baleseti osztály baloldalán!
     Jó napot, itt a mentők baleseti bal, Dr. Proletár és csapata; - A sorszáma 1-es, szólítani fogjuk hamarosan, amint összegyűjtöttük a párttagoktól, a visszahíváshoz szükséges költségek fedezetét. - néhány óra múlva:
     - Miben segíthetek? Felhívom a figyelmét, hogy a kórtörténethez, szíveskedjék öt példányban csatolni a pártkönyve másolatát és Marx-Lenin összes műveit, szuahéli és bengáli nyelvre lefordítva. Amennyiben nem tagja a Világ Proletárjai Egyesüljetek Egyesületnek, akkor automatikusan hátrébb soroljuk a kisorsolandók közé, a "Megígérjük a 16.havi nyugdíjat is!" csoportba. Tájékoztatásul; minden hónap, minden szombatján, pincebulit tartunk az "Uram-bátyám-elvtársai" pincesoron. Nokiás-dobozt a maradék elszállítására, mindenki hozzon magával! A beteg helyzete és státusza?
     Telefonban: - Marikanéni a jobb oldalára esett, majd a zöldpárti Harmatos Piroska a hajánál fogva, az úttest melletti útpadkára húzta, miután a férje átment a lábain, a pártfinanszirozású terepjárójával. Rettenetesen néz ki, az egész arca merő sár és az arcán keletkezett sérülésekből vér szivárog. A lábai is eltörhettek, mert innen az ablakból úgy látom, hogy természetellenes pózban a teste alá vannak csavarodva az alsó végtagjai. Ráadásul a jobb oldalán, több helyütt leszakadt róla a ruha az esésnek köszönhetően és alatta kilátszanak a sérülései. De várjon csak, most látom Ki- Rekesztő Jancsika a helyi futballhuligánok jobbszélsője, az imént rúgta hasba a labdájával Marikanénit és az hanyatt fordult. A hátán fekszik a kékre festett szabad ég alatt. Jaj szegény, mit tegyek?
     Mentők, baleseti bal, Dr. Proletár és csapata: - Kérem szépen, ne is folytassa, mert azok a betegek, akik úgy érzik, nekik mindent szabad és állandóan a kékre festett eget bámulják, nem a mi osztályunkra tartoznak! Visszakapcsolom a diszpécserhez.
     Telefonban: - Várjon kérem a... – a vonal megszakad, egyre hangosabb búgást követően, kapcsolják a diszpécsert.
     Diszpécser: - Tessék várni! Kapcsolom a mentőknél, Dr. Megmentelek Andrást és csapatát a baleseti osztály szabadságos oldalán! Remélem nincsenek szabadságon, sajnos nagyon megtévesztőek, mert az osztály bejáratán állandóan az van kifüggesztve, hogy: - Az osztályon a rendelés (és kis betűkkel: ...és a falainkon kívül a demokrácia) szabadság miatt szünetel! – Kérem a kapcsolásig legyen türelemmel!
     Jó napot, itt a mentők baleseti szabadoldal, Dr. Megmentelek és csapata; - A sorszáma 1-es, szólítani fogjuk hamarosan, amint a Dr. Úr lejött az anyagról és magához tért. - fél nap múlva:
     - Miben segíthetek? Felhívom a figyelmét, hogy a kórtörténethez, szíveskedjék öt példányban csatolni, minden egyes alkohol-drog és más egyéb elvonókúrájának a dokumentációját. Amennyiben negyven tanúval-hamistanúval nem igazoltatja le, hogy a Pride felvonulás örökös tagja és résztvevője, akkor ennek hiányában, kérjük igazolja hitelt érdemlően, hogy rendelkezik külföldi szervezetek és magánszemélyek támogatásával. Előnyt jelent, ha többek közt tagja, a Van az a pénz!, az Itt mindent szabad-demokraták!, a Lebegjünk-járjunk a talaj felett 100 centivel egyesületeknek és pártoknak. Amennyiben személyesen találkoznánk az elefántcsonttornyunkon kívül, (nem sok reményt látok rá) akkor sodrunk együtt egy spanglit és Ön is, újra rápipázhat! - A beteg állapota és státusza?
     Telefonban: - Marikanéni a jobb oldalára esett, majd a zöldpárti Harmatos Piroska a hajánál fogva, az úttest melletti útpadkára húzta, miután a férje átment a lábain, a pártfinanszirozású terepjárójával. Rettenetesen néz ki, az egész arca merő sár és az arcán keletkezett sérülésekből vér szivárog. A lábai is eltörhettek, mert innen az ablakból úgy látom, hogy természetellenes pózban a teste alá vannak csavarodva az alsó végtagjai. Ráadásul a jobb oldalán, több helyütt leszakadt róla a ruha az esésnek köszönhetően és alatta kilátszanak a sérülései. Tetézve a bajt, Ki-Rekesztő Jancsika a helyi futballhuligánok jobbszélsője, hasba rúgta a labdájával Marikanénit és az hanyatt fordult. Sokat hányt szegényke, sajnos egyre romlik az állapota. Jelenleg a hátán fekszik, a kékre festett szabad ég alatt. De várjon csak, nagy tömeg sereglett Marikanéni köré, aki időközben felült, és sopánkodva ingatják jobbra-balra és alá-fölé a fejüket, azt mondogatják haldoklik. Dr. Halál az alagsorból is megérkezett, most már végképp tanácstalan vagyok.
     Eközben az utcán, Dr. Halál Győző az alsó szomszéd a pince alagsorából: Emberek, mit ácsorognak itt tétlenül? Mindig rám várnak mi? Látom, most is nekem kell intézkednem, jöjjön Marikanéni támaszkodjon rám bátran, majd én elkísérem!
     Mentők, baleseti szabadoldal, Dr. Megmentelek és csapata: - Kérem szépen, ne is folytassa, (hangos szippantást követően halkan hallani: - Nagyon jó ez az anyag!) mert azok a betegek, akik másokra támaszkodnak, azok nem a mi osztályunkra tartoznak! Kedves Tomika, maga is látja ezt a szép űrhajót szállni a szivárvány alatt? ...és ezek a lepkék az elefántok buksiján... gyönyörűűűű! Ugorjon be bátran hozzánk, úgy is szabadságon leszünk! Visszakapcsolom a diszpécserhez... lepke, űrhajó... elefánt, juj de jó...hintaló, talaj felett járni jó, nagy pihékben száll a hó...
     Telefonban: - Várjon kérem a... - a vonal megszakad, egyre hangosabb búgást követően, kapcsolják a diszpécsert.
     Diszpécser: - Nézze jóember, halottakkal érdemben, nem foglalkoznak a munkatársaim. Ráadásul, aki meg ennyit forgolódik, mint a szélkakas, azon a mai világban, egyedül a temetkezési vállalatok tudnak segíteni. Az Ön hívása, nagyon fontos volt számunkra, elismerésül az ön telefonszolgáltatója a szokásos számlakivonatban, helyettünk is meg fog emlékezni Önről. Máskor is forduljon bizalommal hozzánk, remélem elégedett volt a szolgáltatásainkkal. Kérem, hogy a következő 14.398 oldalas elégedettségi tesztlapunkat a kolléganőmnél a saját költségén válaszolja meg az emeltdíjas telefonszámaink egyikén. További szép napot kívánunk! ...a viszont hallásra.
     Telefonban (Hitetlen Tamás): - Szegény Marikanéni, a Jó Isten nyugosztalja!Délibáb virtuális művészeti lap 2016. Harmadik évad/3. szám.

Andante - gondolatok az Élet nagy dolgairól 1-8. lecke

Az Élet nagy dolgai:

1. lecke: Gondolatok az üzletről és az üzletemberről:

Az Üzlet az egy olyan könnyen definiálható, ugyanakkor rendkívül nehezen megérthető "valami" (fogalom), amely tulajdonságait tekintve egy dolgot nem tűr és visel el: a gátlást és a gátlásokat. Mivel abban az esetben nagy valószínűséggel a kevésbé elégedett, vagy urambocsá a vesztes oldalon találhatod magad. Szummázva az előzőekből eredően a sikeres Üzletember = Gátlástalan (halkan jegyzem meg, a sikertelen is.) Légy bátran munkavállaló és alvállalkozó, és bizalommal tekints a jövőre? Vagy légy Üzletember? A döntés a kezedben van, hogy melyik úton indulj el...

2. lecke: A barátságról és barát-ellenségről néhány gondolat:

Az igaz barát az, Aki megmutatja: ki is lehetnél a benned rejlő minden jósággal együtt. Az ellenséged pedig rávilágít, hogy ha elvész belőled minden jó, Ki is vagy erényeid nélkül, igazán.

3. lecke: a. Életutakról... az Útról, amit Neked kell bejárnod. b. Miért lesz üres valaki, esetleg másokkal gonosz... néhány gondolat:

a. Annak idején kérdezték tőlem, már vagy 10 éve, és azóta többször is, hogy mi volt az, ami miatt kiléptem az árnyékomból és elindultam valami felé, nekem esetleg az sikerült, míg másoknak (sokaknak) az meg nem. Mondjam meg, mi a recept! Meg azt is mondjam meg, hogy X meg Y hogy lehet ilyen gonosz, és miért teszi? A válaszom ma is az, mint akkor:
Én nem tudom a saját Életemet adaptálni senkire, mert ugyanazt nem lehetne még egyszer megélnie senkinek. "Csak" Élet van. Az meg mindenkinek olyan, amilyen a sajátja, ha rögös Úton is, de azt mindenki maga kell bejárja. Ha megtalálod belül a ”békédet”, talán az Életed is jó irányba terel, még ha nem is tervezted előre, de Hit is kell, hogy higgyed, képes vagy Te magad irányítani a "sorsodat", na meg persze Célok, mert azok nélkül, igazán nehéz lenne követni az Utat. Nekem a családom volt az útjelzőm, és Őértük vertem le a cövekeket... mindenkinek más.

b. Arra, hogy miért válik valaki közönyössé és mások iránt gonosszá, csak egy dolog lehet, ami az ennyire lelkileg tönkrement embereket hajtja... a bosszú. Azt akarja megbosszulni másokon, hogy megszületett, és minden nap újra kell élnie a megszületésének és az abból fakadó létnek a sötét bosszúját, mivel mérhetetlen mélységű űr tátong a lelkében, ezért nem tud elegendő fájdalmat okozni, csalni és lopni, hogy betöltse azt a hihetetlen nagy ürességet...

4. lecke: Gondolatok a Magyarságtudatról… (Családom eszmei öröksége):

Magyarnak születni nem csupán holmi születési előjog, vagy Öntelt nemzeti felsőbbség tudat... hanem élethosszig tartó kötelesség a Nemzetünk iránt! Ezáltal ki Magyarnak születsz, ne csak beszélj róla, hanem élj is úgy, hogy arra érdemes legyél...
"Magyarnak születni, élethosszig tartó kötelesség a nemzetünk iránt!"

5. lecke: Gondolatok az... igazság(ok) ról...:

Amikor hosszas tűnődés és elemzés után sorra kizártuk mindazt, ami a kutatott tárgyban szerintünk elképzelhetetlen… akkor bármennyire is megdöbbentőnek és kizártnak is gondolnánk, de alapjaiban véve ami megmarad, az maga az igazság.

6. lecke: Gondolatok arról, hogy a kézenfekvő dolgokat kár túl bonyolítani...:

Egy barátommal történt beszélgetésünkkor egy nyilvánvalóan egyszerű megoldásra a felelet: "A meleg vizet, azt nem kell feltalálni... az van." Erről az jutott eszembe, hogy a legrövidebb út az egyenes, legalábbis az általunk észlelhető dimenzióban...

7. lecke: Gondolatok az örökkévalóságról... és annak paradoxon létezéséről:

Ha elfogadjuk a Hit tanításait és azt mondjuk, Isten öröktől fogva létezik és örökké létezni is fog, illetve Ő mindenható, így minden időkben mindig befolyással bírhat mindenre... akkor az idő fogalma, ami a múlt, a jelen, a jövő meghatározására szolgál, az csupán nézőpont kérdése lesz. Illetve egyszerre létezik, ha bármilyen hatalom képes felettük uralkodni és ugye, befolyással bírnia felette... ha viszont egyszerre létezik... akkor mi, Isten teremtményei... mindennap megélhetjük az örökkévalóságunkat... csupán egy probléma marad... közben szép lassan mégiscsak megéljük saját halandóságunkat... na hát ez az igazi paradoxon... amire a Vallások többsége csak valami olyat tud válaszul adni, hogy majd az Életünket követő halálunk utáni lét, ami magyarázatul szolgál mindenre... de ki kell ábrándítsak mindenkit, hogy a kiindulási pontra jutunk csak vissza, ahol van a múlt, a jelen és a jövő, amiről megint csak együttesen beszélünk... miközben szép lassan már mi magunk sem létezünk... legalábbis ahogy mi magunk megéltük Önnön személyünket... Tanulság? Az nincs... ne is várjátok, ha valaki ezekre választ tudna adni, az olyan lenne, mintha elmondaná létezésünk értelmét... mindenesetre Én beszélgetek egy teológus barátommal majd a témáról... hátha elővillan a zsebéből a Bölcsek köve...

8. lecke: Elmélkedő gondolatok, amikor a nehézségek ellen tenni kell:

Sokan élhetitek meg, élhetjük meg az év bizonyos szakaszainak a kapcsán a következőket... Sajnos már (rossz) hagyománnyá kezd válni, hogy az esetek többségében, Nekem mondjuk a november és a február közötti periódus rendkívül nehéz és galád megpróbáltatásokat szokott hozni (kinek persze melyik időszak)... amire csak az égiek, vagy talán még Ők se tudják a válaszokat, hogy miért... Talán túl közeli pályán kering a Föld a Naphoz, és imáink nem hallgattatnak meg... vagy egyszerűen ilyenkor érthetjük meg igazán, hogy mit is jelent a Himnuszunk imába illő következő sorainak valódi tartalma: "Balsors akit régen tép... hozz reá víg esztendőt!" Tanulság csak annyi, hogy mindenki a saját életének sikerkovácsa, vagy elrontója. Ha valaki úgy érzi, változtatni akar, akkor fordítson Sorsának Kerekén, és felvállalva döntésének súlyát merjen lépni és ne halogassa el, főként ne várja, hogy majd helyette megoldják a problémáit... elárulom, hogy az esetek többségében senki se akarja a másik problémáját megoldani, és főképpen nem cipelni a keresztjét... Tehát ne várd a csodát... ne söpörd a szőnyeg alá és ne hord át máshová, mert idővel minden vissza és rád szakad.Délibáb virtuális művészeti lap 2016. Harmadik évad/1. szám.

Én vagyok: Ego!

Az elménk börtönének rabjai a személyiségünk lenyomatának porhüvelye Homo Sapiens, másnéven EMBER. Annak születtem és voltak olyan pillanatok, mikor foggal körömmel kellett küzdenem, hogy megmaradhassak mindannak, amire a lelkem mélyén találtam rá és amit, egyedül Isten láthat, ha épp ráér és figyel reám, hisz Ő teremtett a saját képmására, amiről kimondhatjuk, hogy koránt sem tökéletes.. CSAK EMBER! A szó, amire mindannyian áhítozunk, hogy vágyaink és reményeink szerint, mérjenek, ítéljenek és úgy fogadjanak el és azért, amilyenek valójában, Önmagunk vagyunk. A bennünk élő és létező jósággal a rengeteg hibánkkal, amelyek összességeként, minden leheletnyi és zsigeri véráramban, áramló vércseppünkben, magunkra ismerhetünk. Milyen Utat is szántak az Égiek? Nem tudhatom... Az utolsó pillanatig, ezt nem tudhatom, akkorra már, mérlegen lesz a valóság s leperegnek, azok a megélt pillanatok, melyek majd a leélt Élet súlyát nyomják a latba. Akkor már tudni fogom és láthatom, minden elmulasztott tettem és a ki nem mondott szavam, amelyek vétkeink és vétkeim tömegét alkotják, amitől EMBER vagyok.... mert ÉN vagyok: Ego.
Milyen Utat szántak nekem és ahhoz képest a valóságban melyik Útra léptem? Azt, hogy az Égiek, milyen Utat szántak, majd ha már nem leszek köztetek, akkor meg fogom tudni, viszont Éltemben a választ, Tőlem sajnos nem hallhatjátok sosem. ...melyik Útra léptem, azt most, megosztom veletek: Én / Ego - Ezt az Utat választottam:
Ezt az utat választottam és nem azért mert könnyűnek találtam, hogy mérsékeljem haragom és indulatom, hogy ne a szélekről kiabáljak, miközben nem látom, hogy középen mi zajlik...Mérsékelt jobboldalinak bélyegeznek! Alulról, felülről egyaránt, mint ahogy a szélekről, balról illetve jobbról is ezt teszik, mert aki nincs velünk az ugye ellenünk.. De kérdem Én, ha Isten van velem, Ki lehet ellenem? De ez is túl egyszerű lenne így, sarkosítva, mert ez lenne persze az egyszerű és talán a kényelmes is...Győzzön hát az Ego, kiáltsunk fel mindannyian és törjünk lándzsát!...
De kérdem Én, Ki ellen és Mi mellett, vagy Kiért és Mi ellen? Még, ha csak verbálisan is török ellened, vagy Te teszed ellenem, hogy is nyújthatunk utána egymásnak kezet? Ide születtünk, ugyan nem kértük senkitől, de ha már Itt vagyunk, nem tagadhatjuk meg Önmagunk és Önmagad…ha hátat fordítasz annak, akihez és ahová tartozol, úgy leszel igazán Hontalan. Én nem gondolok rád a ként, hogy kinek fia, lánya vagy, nem gondolom rólad hogy kevesebb lennél és Nálad több vagyok. Te is kérdezd meg magad, ha nem teszed, tisztelik majd akaratod az Égiek, de lesz idő mikor már hiába kérdezed... Ezt az Utat választottam, mert szeretném hinni, nem az számít honnan jöttél és Kinek fia, lánya vagy. Ember légy és ha EMBER vagy..: Ne tagadd meg Önmagad!
Nos akkor, ... ki is vagyok Én?
lap tetejére