Keresztes Attila írásai

Délibáb virtuális művészeti lap 2019. Hatodik évad/1. szám


AZ ÁRTATLAN ŐSZINTESÉG


- Mester, én nem szeretem az őszinteséget. Biztos, hogy jó helyen járok itt köztetek?
- Ez az egyik legőszintébb mondat, amit valaha hallottam.


HA Ő BOLDOG, ÉN MIÉRT NEM?


- Mester, látok embereket, akik boldogok, pedig ugyanabban a környezetben vannak, mint én. Miért nem látom én is a boldogságot akkor, ha az itt van előttem?
- Mert amit nem látunk önmagunkban, rajtunk kívül sem fogjuk észrevenni.


HA SOK PÉNZEM LENNE, BOLDOG LENNÉK


- Mester, ha háromszor ennyi fizetésem lenne, akkor örömtáncot lejtenék folyamatosan.
- Ismerek olyat, akinek ez megadatott, mégsem boldog, mert ápolnia kell párjával a beteg anyósát, akivel nagyon fájdalmas együtt érezniük, és ez megkeseríti az életét, a magas fizetése ellenére.
- Lehet, de ha emellett lenne egy nagy házam, ahol lenne egy nagy lakrész csak nekem, akkor már egész biztosan örömtáncot lejtenék folyamatosan.
- Ismerek olyat, akinek ez megadatott, mégsem boldog, mert nincs családja, és egyedül érzi magát a nagy házban.
- Rendben, talán, ha ezek mellett kedves feleséggel, és gyerekekkel, klassz munkahellyel és kedves családdal rendelkeznék, akkor egész biztosan örömtáncot lejtenék folyamatosan. Másra nem is lenne szükségem.
- Ismerek olyat, akinek ez megadatott, mégsem boldog, mert kisebbségi komplexusa van, és állandóan zavarban van.
- Nem értem, akkor mi ad örömet?

- Az öröm.

OLYAN JÓ A NAP


A tanítvány vezeti az autót, és mellette ül a mester is. Megszólal a tanítvány:
- Olyan rossz, hogy süt a nap, nem látok tőle semmit . percekkel később megérkeznek, és kiszállnak a kocsiból. A hosszú utazás után kinyújtóznak, majd hálásan a nap felé fordulnak, ami nagyon jólesően süt ebben a hidegben. Mire a mester megszólal:
- Olyan jó, hogy süt a nap, nem látok tőle semmit.


HOGYAN LEHET MEDITÁCIÓBAN LENNI MINDIG?


A mester és tanítványa az úton sétálnak, mire a tanítvány megkérdezi:
- Hogyan lehet a meditáció állapotában lenni folyamatosan? Nemcsak meditációban, leborulásban és evésnél vagy éneklésnél, a szertartások alkalmával, hanem mindig?
- A mester nem válaszol, de közben pár perc alatt többször lehajol, és megköti a cipőfűzőjét. Ám ezt mindig úgy teszi meg, mintha előtte nem bomlott volna az ki, így emiatt nem gerjed haragra sem. Ugyanolyan természetesen teszi ezt is meg, mint ahogyan a sétálást is vagy bármi mást.
- Mester, miért nem kötöd meg rendesen azt a cipőt, hogy ne kelljen folyton újra bekötnöd, hátráltatva magadat és engem is?
- Majd ha ez nem jelent számodra problémát, akkor megérted a kérdésedre a válaszomat is.


A ZEN VÁLASZOK MIÉRT FURÁK?


- Mester, a zen mesterek miért adnak olyan furcsa válaszokat?
- A kutya magyarul kutya, angolul "dog". De ha a valódi igazság érdekel ezzel kapcsolatosan, akkor kérdezd meg a kutyát. Az ő válasza hasonló lesz a zen mester válaszához. És ez közelebb lesz az igazsághoz az én lebutított válaszommal ellentétben.


AZ AGYALÁS NEM SEGÍT A DÖNTÉSBEN


- Mester, miért mondod azt, hogy ha bármilyen döntés meghozatala előtt vagyunk, akkor nincs értelme túl sokat gondolkodnunk?
- Mert ha minden variációt folyton végig akarunk pörgetni, elképzelhető, hogy egy lábon állva maradunk halálunkig. És ez is egyfajta döntés. Már hússzor eldöntöttem, mondod. Tehát előtte az előző tizenkilenc döntés csupán felesleges energiapocsékolás volt.


NEM TALÁLOM A MEGOLDÁST


- Mester, nem tudom a megoldást.
- Mindenkiben ott a válasz. És a jó segítőnek nem az a dolga, hogy ölben vigye az embereket, hanem, hogy megtanítsa őket járni. Tehát meg kell tanulnunk a módszereket, melyek segítségével módosult tudatállapotban megtaláljuk a válaszokat önmagunkban, nem függve másoktól.
- Ezt már kipróbáltam, elcsendesedtem, fenntartva a kérdésemet, hogy mélyebbről érkezzen meg a válasz, de akkor sem találtam azt meg.
- Akkor lehet, hogy nincs is probléma, csak te hiszed azt.lap tetejére