Csató József publicisztikai írásai

Délibáb virtuális művészeti lap 2018. Ötödik évad/1. szám.

AZ ÉLET HORDOZÓI

     Az anyák köszöntésére már sok méltató szó elhangzott, költőink halhatatlan verssorokból fontak gyöngykoszorút. Május első vasárnapján az édesanyákat köszöntjük. Ez az az ünnep, amelynek fénye nem halványult el az utóbbi években sem. Ilyenkor anyák napján észre kell vennünk, hogy milyen sokat vállaltak, vállalnak értünk, gyermekekért.
     De ne csak az év egy napján jusson eszünkbe, hogy mit is tettek értünk. Az édesanyák áldozatvállalása ugyanis határtalan. Az utolsó falatot is inkább megvonják maguktól gyermekeik számára. Ki gyűlölné náluk jobban a háborút, a békétlenséget?
     Az anyák fájdalma a legnagyobb, ha gyermekeiket szenvedni látják. De vajon ki vesz észre az ő kínjaikat?
     Az édesanyák példát adtak és adnak emberségből, szeretetből. Kísérje hát őket is az év 365 napján ugyanilyen szeretet, megbecsülés és tisztelet!
     Azt kívánjuk, hogy még sokáig leljék örömüket gyermekeikben, unokáikban és dédunokáikban. Ők pedig ne feledjék soha, hogy mivel tartoznak az élet hordozóinak!

MÁRCIUS IDUSA

     Március 15-e legfényesebb nemzeti ünnepünk. Próbálták a fényét elhalványítani, elszürkíteni, eszmeiségét nem nemzeti célra kisajátítani, de nem sikerült ezt a szép napot elvenni tőlünk.
     Volt piros betűs ünnep a naptárban, azután fekete betűs, majd néhány éve ismét piros betűs a kalendárium fehér lapjain. De nem a betűk színe a fontos, hanem a szabadság eszméje, amelyet 159 évvel ezelőtt a márciusi ifjak képviseltek.
     Azon az esős, borongós napon a magyar nép legjobbjai megmutatták a világnak, hogy képesek letörni a rabláncaikat.
     Kivívták a sajtószabadságot, amelyre régóta oly hőn áhítoztak. A márciusi ifjak példát mutattak hazaszeretetből, helytállásból. Ebből kell merítenünk napjainkban is, amikor ma békében élhetünk.
     A magyar forradalom és szabadságharc 1849-ben a túlerővel szemben végül is elbukott, de megmutatta, hogy nem tűrjük a rabigát és a megaláztatást.
     Március idusának igen fontos üzenete, hogy jól kell sáfárkodnunk a kivívott szabadsággal, és össze kell fognunk hazánk, népünk, nemzetünk érdekében.

AZ ÖRÖK NŐ

     Március 8-a tavaszváró szép ünnepi nap a kalendáriumban. A nőket köszöntjük ekkor.
     A nemzetközi nőnap alkalmából már sok méltató szó elhangzott, az emberi érzésvilág hárfáján számos dallam felcsendült.
     A férfitársadalom évről évre feleleveníti a régi hagyományt, virággal, ajándékkal kedveskedik a lányoknak, asszonyoknak.
     A nőknek, akik nélkül igen nehéz és sivár lenne az életünk Hiszen ők mellettünk állnak mindig és mindhalálig.
     Szükségünk van rájuk minden reggel, délben, este és éjszaka.
     Örökkön örökké.
     Átnyújtjuk a megbecsülés és a hála szebbnél szebb virágcsokrait. Kényeztetjük, a tenyerünkön hordozzuk őket ezen a tavaszváró márciusi napon.
     Ők példát adnak szeretetből, emberségből. Simogassuk meg munkában elfáradt kezüket. Kísérje őket az év minden napján ugyanilyen szeretet, megbecsülés és tisztelet!
     Akkor is, amikor a nőnapi virágok már régen elhervadtak!


lap tetejére